Noutăți

Promovarea consumului responsabil în rândul tinerilor 

Apel pentru participarea a 20 de profesori din Timiș în cadrul unui program de formare pe teme legate de dezvoltare durabilă (accesul la apă potabilă, reutilizare și reciclare, hrană sănătoasă și risipă alimentară, mediu și schimbări climatice)

Asociația CRIES lansează cea de-a doua ediție a programului educațional de promovare a consumului responsabil în rândul tinerilor.

Programul educațional răspunde unor probleme urgente cu care societatea se confruntă legate de schimbări climatice, poluare, risipă alimentară, urmărind facilitarea în rândul tinerilor a unor competențe pentru dezvoltarea sustenabilă. Abordarea acestor teme se va face într-o manieră interactivă și practică, susținând colaborarea între cadre didactice și experți din domeniile abordate.

În acest context, vrem să dezvoltăm parteneriate solide cu școli care au deja preocupări legate de tema consumului responsabil sau cele care ar fi interesate de tematică.

În anul 2020, vom colabora cu 20 cadre didactice din județul Timiș, care lucrează cu tineri din licee și școli profesionale și tehnice. Cadrele didactice interesate trebuie să opteze pentru sesiunile tematice de care sunt interesate și pe care ar dori să le discute cu elevii.

Înscrierea se va realiza completând formularul disponibil la https://forms.gle/5F7rHqJ3Ji3Ssu5B8 până la data 25.02.2020. Locurile se vor ocupa în ordinea înscrierii.

Cadrele didactice selectate vor beneficia pe parcursul colaborării:

 • formare certificată, organizată în colaborare cu experți din domeniu;

 • acces la un set de materiale didactice ce pot fi folosite în rândul întâlnirilor cu elevii;

 • posibilitatea de a participa la un program de voluntariat împreună cu elevii, asigurând certificarea participării;

 • posibilitatea de înscriere pentru finanțare a unui proiect propus în colaborare cu elevii.

Calendarul de desfășurare a proiectului

1. Exprimarea interesului de participare la program. Termen limită: 25 februarie 2020.

2.Organizarea sesiunilor de formare în colaborare cu experți din domeniu – cadrele didactice pot opta să participe la una sau mai multe întâlniri de formare:

  • ACCESUL LA APĂ 27.02.20, 14-17h

  • CUM COLECTĂM SELECTIV DEȘEURILE? CE ȘI CUM RECICĂM?  30.03.20, 15-18h

  • ACCESUL LA HRANĂ SĂNĂTOASĂ ȘI COMBATEREA RISIPEI ALIMENTARE 29.04.20, 15-18h

  • MEDIUL ÎNCONJURĂTOR ȘI SCHIMBĂRILE CLIMATICE – 26.05.20, 15-18h

3. Multiplicarea de către cadrele didactice a informațiilor în rândul elevilor (1.03 -15.06.20)

4.Organizarea activității de voluntariat în cadrul Festivalului La Pas

5. Lansare apel de proiecte (septembrie 2020)

6. Implementare și monitorizare proiectelor câștigătoare (octombrie-noiembrie 2020).

Parteneri: Aquatim, Fundația Aquatim, Administrația Națională Apele Române – Administrația Bazinală de Apă Banat, ASAT-Asociația pentru Susținerea Agriculturii Țărănești, Eco Club Timișoara, Asociația EcoSens.

Persoană de contact: Ildikó Pataki, coordonator program, email: okidli2000@yahoo.com, telefon 0746-259.127.

Pilotarea programului educațional LA PAS (2019) s-a derulat în parteneriat cu 5 unități școlare din Timișoara: Colegiul Economic „Francesco Saverio Nitti, Colegiul Tehnic „Emanuil Ungureanu”, Colegiul Național Bănățean, Liceul Tehnologic „I.C.Brătianu și Liceul Tehnologic „Ioan Slavici”. 15 cadre didactice au fost implicate în pilotarea unor module educaționale și coordonarea unor activități de voluntariat la care au participat 77 de elevi.

Asociația CRIES – Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare încurajează construirea participativă a unor modele de dezvoltare durabilă, consumul responsabil, comerțul echitabil, agricultura susținută de comunitate și economia solidară.