Participanți

LA PAS facilitează schimbul de cunoștințe și practici care promovează o abordare sustenabilă a hranei, încurajând o cultură critică a consumului, precum și crearea de oportunități pentru o dezvoltare locală durabilă.

GASTRONOMIE
Expozanți care vând produse preparate cu ingrediente locale, de sezon, încurajând o agricultură sustenabilă:
Mici producători și procesatori alimentari
Asociații promotoare, asociații de producători și cooperative
Întreprinderi sociale și actori de economie socială
Producători de bere artizanală din județul Timiș.

Ateliere culinare organizate de bucătari și bloggeri care promovează gastronomia sustenabilă și ingredientele de la mici producători locali.

EDUCAȚIE PENTRU CONSUM SUSTENABIL
Asociația Seneca participă cu un stand de carte pe teme de dezvoltare durabilă, prezent pe întreaga durată a festivalului, la care se adaugă atelierele organizate de diverși parteneri.

ne informăm
Obezitatea în rândul copiilor și al tinerilor: cauze și efecte, Organizația Salvați Copiii, filiala Timiș
Mâncarea care se pierde. Stop risipei alimentare!, Food Waste Combat, Cluj-Napoca
Trade Fair, Live Fair!, Comerțul Echitabil este posibil! , Asociația CRIES
Autorizarea micilor producători pentru dezvoltarea lanțurilor scurte de distribuție, Ben Mehedin, Fundația ADEPT Transilvania
Povestea pâinii. Întoarcerea acasă, Nicoleta Mușat, AsociațiaPrin Banat
Cultivă orașul!, atelier despre grădinăritul urban, Tudor Petruțiu, Asociația Română de Permacultură
Piramida hranei sau Cum un frigider poate schimba clima, Asociația Seneca
Despre un turism al experiențelor culturale în Banat, RHeA/UVT și Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în județul Timiș

dezbatem
Mai este apa un bun comun?, dezbatere moderată de Alexandru Drăgan, Facultatea de Geografie, UVT
Agricultura civică: reconectarea cu ferma, mâncarea și comunitatea, Asociația ASAT și Slow-Food Cluj Transilvania
Certificarea ecologică: costuri și beneficii, cu Elena Georgeta Pașcan, Cluj-Napoca
Lansarea volumului Îndopați și Înfometați de Raj Patel, editura Seneca, 2019

(re)învățăm
Cum se face magiunul, Iosana Crișan, Asociația Zarand
Cum se stoarce mierea, Mihály László, Poienița Zarand
Cum se face pâinea în țăst, Maria Sere, Asociația Zarand
Cum se face muștarul crud-vegan, Biofarmland Manufactura
Cum se face uleiul de nucă, Manufactura de ulei, Familia Tripon, Asociația Zarand
Ștrudel ca în Banat, Laura Laurențiu
Eco Playground Ecologos, un spațiu interactiv unde vizitatorii pot afla totul despre Amprenta Ecologică, componentele ei și metode de reducere a acesteia, Asociația Seneca.

ne distrăm împreună cu cei mici
Atelierul lui Turtă dulce prin cartier, De-a arhitectura
Căsuța măr a viermișorului, De-a arhitectura
Mănânc ce-mi place, da!, spectacol de teatru pentru copii, Ioana Dobra și Laura Brătoiu
Confecționăm jucării inedite (din nuci, sfori, pietre, lemn, frunze, lut, alimente), STURZ – Centrul de Cercetare și Dezvoltare a Educației pentru Familie
Lemnuci – o poveste fantastică pentru copiii de peste 10 ani, de A.G.Saga

ARTĂ & ARTIZANAT
Eating as a form of resistance, performance cu Rareș Crăiuț
Gastronom – artă contemporană cu patrimoniu culinar, curator Cosmin Nasui
Mămăliga – hrană pentru suflet, expoziție de fotografii coordonată de Mihaela Caravan (vernisaj pre-event,2 Octombrie, ora 19.00, Reciproc Cafe, str. Mărășești 14)
Standuri cu produse meșteșugărești (bijuterii, artă decorativă din ceramică, slow-fashion)

TURISM SUSTENABIL
Recomandăm turismul de tip slowing down, care să permită conexiunea cu comunitățile locale și contactul cu specificul locului. Suntem preocupați de impactul negativ pe care îl avem ca turiști și dorim să atragem atenția asupra faptului că un alt tip de turism este posibil. Pentru promovarea unor destinații de turism cultural din regiune, colaborăm cu Asociația pentru Dezvoltarea și Promovarea Turismului Timiș și Asociația Prin Banat.

EVENIMENTE COLABORATIVE
Degustare ROVINHUD@reciproc- degustare de vinuri regionale (eveniment caritabil): 26.09.19, 19h, Reciproc Cafe
Bere artizanală La Pas (Bereta Brewing Co)
Pâine artizanală La Pas (brutăria Prospero)
Brânză artizanală La Pas (Asociația Curtea Culorilor)
Rețetă La Pas, creată de Laura Laurențiu