Program2019

LA PAS. slowing down

festival de gastronomie artizanală

4-6 octombrie 2019, Timișoara. Parcul Rozelor

acces liber

VINERI

15.00: Deschiderea standurilor expoziționale cu produse artizanale

17.30-19.00: Eating as a form of resistance / Alimentația, ca formă de rezistență, performance cu Rareș Augustin Crăiuț

Timpul este ingredientul căruia îi simțim, defapt, cel mai mult lipsa. Gustul, consistența și aspectul pe care dorim să le regăsim în mâncarea noastră depind toate de și se dezvoltă în timp. Felul în care sunt produse și consumate alimentele ține tot mai puțin cont de acest ingredient. Time is money și nu vrem să investim mai mult time, adică money, nici în producție și nici în consum. Dacă într-adevăr suntem ceea ce mâncăm, atunci ne rămâne tot mai puțin timp. Vă invităm să mâncăm împreună, în cadrul unui proiect performativ, prin care încercăm să căutăm timpul pierdut.

Rareș Augustin Crăiuț este un cercetător artistic, interpret, bucătar și actor al societății civile. A studiat teatru la Universitatea Babeș-Bolyai și cercetare artistică la a.pass din Bruxelles. Munca sa este în mare parte legată de alimente și performance cultural, posibilitățile deschise pentru dezvoltarea de noi moduri de a mânca și noi moduri de a percepe alimentele dintr-o perspectivă responsabilă. A fost implicat în mai multe proiecte din Transilvania de dezvoltare a lanțurilor scurte și de consum durabil, precum Slow Food și a participat la organizarea unor evenimente la scară largă pentru promovarea produselor tradiționale și durabile, de recuperare a alimentelor și reducere a risipei alimentare.

Electric Tent (15-19h)

Nipple’s Delight

Alternative Tent (19-22h)

Rockabella

The Case

Dimitri’s Bats

Jazz Tent (22-23h)

JOE JAZZ JUNKTION (Ion Dorobanțu – chitară, Victor Miclăuș – bass, Ferencz Szekeres – tobe, Lucian Nagy – saxofon, Maria Chioran – voce)

 

SÂMBĂTĂ

10.00-11.30:

Mănânc ce-mi place, da!, spectacol de teatru pentru copii, cu Ioana Dobra și Laura Brătoiu  

 ! participarea necesită înscriere prealabilă la rezervari@timisoaralapas.ro. 25 de locuri

Piesă de teatru educativ pentru copiii de toate vârstele. Mănânc ce-mi place, da!, text adaptat după povestea Despre Jörg pe care îl dureau dinții, de Hanna Kunkel și Christa Unzner Fischer. Jörg e un băiețel nespus de iubit care pur și simplu adoră dulciurile. Într-o zi, la fereastra lui apare omulețul verde, aducător de dureri de dinți. Ce se întâmplă cu Jörg și cum ajunge el să înțeleagă cât este de important să mănânci sănătos, vă așteptăm să descoperiți împreună cu noi.

Ioana Dobra are o experiență de peste 16 ani de lucru cu copiii, în calitate de educator și profesor de limba și literatura română. A urmat cursuri de actorie timp de 5 ani în cadrul Companiei D’arte, jucând în diferite spectacole de teatru. Totodată a susținut ateliere de povești și teatru de păpuși pentru copii. Laura Brătoiu este absolventă de Artele Spectacolului de Teatru, mamă a doi băieți, iubitoare a muzicii și gastronomiei. A fost implicată în mai multe proiecte culturale destinate copiiilor.

 

Autorizarea micilor producători pentru dezvoltarea lanțurilor scurte de distribuție, atelier cu Ben Mehedin, Fundația ADEPT Transilvania

Un atelier recomandat micilor producători și tuturor celor interesați să dezvolte lanțuri scurte de distribuție alimentară, care să permită atât valorizarea optimă a producției, cât și o înțelegere a valorii adăugate în producția artizanală.

Mica producție oferă propunerea unică de vânzare: calitate personalizată.Prin aceasta numim fie gustul copilăriei, fie teleportarea în bucătăria bunicii sau exclamația e ca la mama acasă! Produsele acestea au, cumulat sau separat, următoarele calități: provin din agricultura extensivă, cu un impact minim asupra naturii, sunt obținute artizanal, dupa rețete tradiționale, pot fi din agricultura ecologică sau sunt produse de manufactură. Despre autorizarea micilor producători pentru dezvoltarea lanțurilor scurte de distribuție și despre alte provocări cu care se confruntă micul producător vom vorbi în atelierul nostru.

Ben Mehedin este manager responsabil de comunitățile de fermieri și produse locale în cadrul Fundației ADEPT. Cu formare în domeniul marketingului și antreprenoriatului rural, Ben Mehedin a fost implicat în numeroase proiecte, fiind responsabil cu instruirea fermierilor, sprijinirea acestora în accesarea de fonduri, dezvoltarea de activități educaționale și facilitarea relației cu comunitățile locale.

Cum se face balmoșul gugulan, atelier demonstrativ cu WWF România

Degustare de fructe de sezon de la mici producători

11.30-13.00:

Căsuța măr a viermișorului, atelier pentru copii, cu De-a arhitectura

! participarea necesită înscriere prealabilă la rezervari@timisoaralapas.ro. 25 de locuri

Atelierul se adresează copiilor cu vârsta între 3 și 6 ani. Copiii vor descoperi cu uimire lumea interesantă ce se află într-un măr. Vor învăța despre secțiune orizontală și verticală și vor imagina căsuța unui viermișor. Prin acest atelier copiii vor experimenta și desena lumea interioară a unui măr, acest exercițiu ajutându-i să perceapă corect realitatea din jurul lor. Își vor folosi imaginația să creeze o căsuță a unui viermișor în măr. Vor folosi informația proaspăt învățată pentru  a înțelege cum arată planul unei case.

Atelier facilitat de către arhitect Ornella Munich și Miruna Tenț, studentă la Arhitectură.

 

Piramida hranei sau Cum un frigider poate schimba clima, Asociația SNK

Fiecare gest din zi are însemnătate atât pentru noi cât și pentru natură, deoarece ceea ce respirăm, ceea ce mâncăm, lucrurile pe care le folosim sunt parte din NATURĂ. În cadrul atelierului, prin activități interactive și joc, vom descoperi care ne sunt obiceiurile noastre atunci când vine vorba de hrana de zi cu zi. Ținem cont de țara de proveniență a produselor pe care le folosim pentru a ne pregăti hrana? Dar de modul în care acestea sunt procesate, ambalate și transportate înainte de a ajunge la noi? De ce ar fi important să ținem cont de aceste detalii? Îndrăznim să ne aventurăm într-o lume aproape necunoscută, pentru a ne informa asupra drumului pe care îl parcurge hrana noastră de la sursă până în farfuria de pe masă.

 

Certificarea ecologică: costuri și beneficii, cu Ing. Elena Georgeta Pașcan, Cluj-Napoca

 

Degustare fructe de sezon de la mici producători

 

DISCO-SOUP

Gătim împreună, pe ritm de muzică, o supă din alimente salvate (legume recuperate, în pragul expirării, din piețe, magazine și bucătării de restaurante).

Evenimentul va fi organizat cu ajutorul voluntarilor, care se vor implica atât în activitatea de colectare a ingredientelor, de gătit, cât și în cea de asigurare a unei atmosfere plăcute și relaxante. Mâncarea se va servi gratuit participanților, dar și beneficiarilor de servicii sociale.

Echipa de voluntari coordonată de Ionuț Crișan și Tudor Stricescu, bucătari pasionați de Slow Food.

 

16.00-17.30:

Lansare de carte Îndopați și Înfometați, de Raj Patel, editura Seneca

În ziua de astăzi, când producem mai multă mâncare decât oricând altcândva, mai mult de unul din șapte oameni de pe Pământ suferă de foame. Foametea care încearcă peste un miliard de locuitori are loc odată cu o altă premieră istorică: aceștia sunt depășiți în număr de cei un miliard și jumătate de oameni de pe această planetă care sunt supraponderali.

Cei sătui și cei înfometați sunt relaționați prin lanțurile de producție care ne aduc alimentele de pe câmp direct în farfurie.

Raj Patel, licențiat în filosofie, politică și economie la Universitatea din Oxford ne aduce mai aproape situația reală a sistemului nostru alimentar.

 

Cum se face uleiul de nucă, atelier demonstrativ cu Asociația Zarand și Familia Tripon

Producerea la rece, la presă hidraulică, a uleiului de nucă este o practică veche în Țara Zarandului. Povestea facerii acestui ulei cu multiple proprietăți curative este adusă în cadrul Festivalului La Pas de către doamna Violeta Tripon. Participanții vor putea observa procesul presării, degustând totodată uleiul obținut astfel din nucile culese în livezi tradiționale din situl Natura 2000 Zarandul de Est.

 

Cultivă orașul!, atelier despre grădinăritul urban cu Tudor Petruțiu, Asociația Română de Permacultură

Interesul pentru hrană locală și sănătoasă este foarte mare și este firesc să fie așa. Însă, în același timp, accesul la ea devine tot mai limitat, iar terenurile pentru producția agricolă sunt împinse în afara orașului. Terenurile fertile sunt transformate în spații construite, piețele agroalimentare sunt fie mai puține, fie mai restrânse, iar numărul super/ hipermarketurilor este în creștere, la fel și cel al rafturilor cu legume din agricultură industrială.

Avem nevoie ca terenurile să își păstreze scopul pentru producție de hrană sau să devină grădini urbane, pentru a avea acces, ca locuitori ai orașului, la legume cultivate local și sănătos.

CULTIVĂ ORAȘUL este o inițiativă care promovează agricultura urbană susținută de comunitate. Astfel, vrem să aducem împreună grădinari urbani și consumatori pentru dezvoltarea unei agriculturi durabile în oraș și în imediata vecinătate a sa.

De la începuturile Cultivă Orașul, am pus bazele unei infrastructuri la comun, care să faciliteze implicarea celor interesați în cultivarea terenurilor disponibile. Am creat o colecție de informații utile, am achiziționat unelte și minime echipamente și am construit ceea ce a fost strict necesar. Acest lucru permite implicarea grădinarilor și a altora dornici să învețe, fără stresul obișnuit al unei investiții inițiale mari.

Prin acest atelier dorim să împărtășim cu participanții experiența acumulată de noi în acești ani, să vorbim despre practici de grădinărit sănătoase, despre lanțuri scurte de distribuție, importanța grădinilor urbane și cum ne putem mobiliza împotriva unei gentrificări accelerate.

 

Confecționăm jucării inedite, atelier pentru copii, Centrul STURZ

! participarea necesită înscriere prealabilă la rezervari@timisoaralapas.ro. 12 locuri

Vom confecționa jucării din materiale inedite (lut, nuci, sfori, pietre, lemne, frunze, alimente), în timp ce discutăm, alături de copii și părinți, despre consumul responsabil de alimente. Vom născoci idei, invenții de reutilizare a alimentelor sau a materialelor naturale, creând împreună jocuri și jucării.

 

Degustare de ciocolată din Comerțul Echitabil. Trade Fair, Live Fair!, Asociația CRIES

 

17.30-19.00:

Mai este apa un bun comun?, dezbatere moderată de Alexandru Dragan

În ce măsură putem redobândi accesul gratuit la apă în spațiile publice și în cele de consum? Vom discuta cu Mihaela Vețan (Reciproc), Cristina Borca (Aquatim) și Corina Ilin (UVT) despre exemple de succes din străinătate, testându-se posibilitatea accesului gratuit la apă în unitățile de alimentație publică din România.

Alexandru Dragan este lector în domeniul geografiei sociale și economice la Universitatea de Vest din Timișoara. A studiat la Paris Sorbona, Angers, Timișoara și Székesfehérvár. După 6 ani în străinătate, s-a întors la catedră, în România.

 

Despre un turism al experiențelor culturale în Banat, atelier facilitate de RHeA/UVT și APDT

Credem că modul de a face turism trebuie să devină mai sustenabil, orientat pe calitatea experiențelor și descoperirea specificului cultural. În acest context, vă propunem să discutăm despre turismul experiențelor. Vom povesti despre trasee tematice și experiențe culturale bazate pe elementele patrimoniale reprezentative pentru Banat, cu Alina Negru (RheA) și Delia Barbu (Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în județul Timiș).

 

Alina Negru s-a implicat în mai multe inițiative de identificare și promovare a resurselor locale existente și a rolului acestora în dezvoltarea durabilă a Banatului rural, atât împreună cu echipa de cercetare RheA, cât și cu asociația culturală RE cult. Delia Barbu este director executiv al Asociației pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în județul Timiș.

 

 

Cum se stoarce mierea, atelier demonstrativ cu Mihály László, Asociația Zarand & Poienița Zarand

Denumită și aurul lichid, mierea este unul dintre produsele cele mai miraculoase ale Naturii, fiindu-ne hrană și leac în același timp. Este singurul aliment care conține toate substanțele necesare susținerii vieții, inclusiv enzimele, vitaminele, mineralele și apa.

Vom degusta o miere adusă din Țara Zarandului, o zonă curată, în care țăranii practică agricultura de subzistență. Diversitatea floristică și lipsa poluării fac ca mierea produsă de apicultorii locali să fie extrem de apreciată.

Vom povesti despre etica în exploatarea familiilor de albine, tratarea stupilor, calitatea mierii, importanța albinei în natură.

 

Electric Tent (12-18h)

DJ Todos

DJ Zolevee

Alternative Tent (19-22h)

Flare Head

Lucia & Andrei

Ana & The Changes

Jazz Tent (22-23h)

ABRA

 

 

DUMINICĂ

10.00-11.30:

Turul lui Turtă dulce prin cartier, atelier pentru copii cu De-a arhitectura

! participarea necesită înscriere prealabilă la rezervari@timisoaralapas.ro. 25 de locuri

Atelierul se adresează copiilor cu vârsta între 3 și 6 ani, cărora le plac poveștile desenate. Turtă Dulce este un motan portocaliu, înţelept. Lui Turtă Dulce îi place să exploreze cartierul. El este întotdeauna gata pentru o scurtă plimbare în oraş, indiferent de vreme. Copiii vor crea câte o poveste pentru fiecare apartament din clădirea de locuințe în care locuiește Turtă Dulce.

Atelierul facilitat de către arhitect Alexandru Todirică și Miruna Tenț, studentă la Arhitectură.

 

Risipa alimentară și cum o putem combate creativ, atelier cu Food Waste Combat, Cluj-Napoca

Câtă mâncare se aruncă în România, cum poluează risipa de hrană, ce sfaturi și trucuri anti-risipă putem aplica imediat? Un atelier atât pentru copii, cât și pentru adulți. Pentru că hrana unește oamenii, iar respectul pentru ea e fundația unui ritm de viață tihnit.

Food Waste Combat prezintă Banca de Alimente din Cluj, provocarea mărului cu cotor, reguli de aranjat mâncarea în frigider, rețete creative anti-risipă, concursuri cu premii și alte surprize.

 

Cum se face magiunul, atelier demonstrativ cu Iosana Crișan, Asociația Zarand

Făcută după o rețetă locală, simplă, din fructe culese direct din situl Natura 2000 Zarandul de Est, mierea de prună este unul dintre produsele tradiționale ale zonei.

În cadrul atelierului veți putea degusta din mierea de prune gătită pe loc, la ceaun, de doamna Iosana Crișan.

 

Degustare de fructe de sezon de la mici producători

 

11.30-13.00:

Povestea pâinii. Întoarcerea acasă, cu Nicoleta Mușat, Asociația Prin Banat

Atelierul își propune să aducă în discuție manierele prin care se povestește, în cultura tradițională, despre facerile și prefacerile bobului de grâu și ale pâinii. Pornind de la basme ori legende ce țin de aspectul ritualic al facerii pâinii sau aluatului în genere, până la narațiuni ce țin de viața cotidiană, atelierul investighează relații pe următoarele niveluri: sacru, feminitate / spațiu feminin și facerea pâinii, construirea identității, sentimentul apartenenței (la un loc sau la o comunitate), respectiv maniera prin care acestea contribuie la constituirea pâinii ca obiect patrimonial.

Cum se face pâinea în țest?, cu Lucia Balintoni, Sintești, comuna Margina

Țestul, clopotul de argilă care se pune peste vatră pentru a găti cele mai îmbietoare mâncăruri, coace şi una dintre cele mai aromate pâini, cu un gust inconfundabil.

Confecționăm jucării inedite, atelier pentru copii, Centrul STURZ

! participarea necesită înscriere prealabilă la rezervari@timisoaralapas.ro. 12 locuri

Vom confecționa jucării din materiale inedite (lut, nuci, sfori, pietre, lemne, frunze, alimente), în timp ce discutăm, alături de copii și părinți, despre consumul responsabil de alimente. Vom născoci idei, invenții de reutilizare a alimentelor sau a materialelor naturale, creând împreună jocuri și jucării.

 

13.00-15.00:

Picnic urban în care participanții fac schimb de rețete și preparate. Evenimentul se adresează tuturor celor aflați în oraș și care sunt dispuși să gătească un preparat preferat, să îl aducă în parc și să îl împartă cu ceilalți.
Bucătari profesioniști și amatori sunt invitați să gătească rețete de preparate dragi și să le prezinte încărcătura culturală.

 

16.00-17.30

Agricultura civică: reconectarea cu ferma, mâncarea și comunitatea, atelier cu Asociația ASAT și Slow-Food Cluj Transilvania

Despre beneficiile agriculturii sustenabile, cu Slow Food Cluj și Asociația pentru Susținerea Agriculturii Țărănești. Care este rolul comunităților în dezvoltarea unor modele de agricultură durabilă și importanța patrimoniului gastronomic.

Slow Food și Agricultura Susținută de Comunitate reprezintă două dintre cele mai importante mișcări internaționale, orientate către producția și distribuția agricolă locale, cu un focus asupra mediului și a practicilor agroecologice. Menținerea solului fertil în zonele din jurul orașelor este un beneficiu important pentru bunăstarea tuturor. Producția locală a hranei de către mici producători, pe lângă beneficiile directe pentru consumatori, aduce beneficii de mediu prin practici agricole mai responsabile și prin reducerea transporturilor (cu care sunt asociate atât poluarea, cât și accentuarea încălzirii globale).

Mihaela Vețan, inițiatoarea parteneriatelor ASAT din România, împreună cu reprezentanți ai mișcării Slow-Food Cluj Transilvania și Novi Sad

 

Ștrudel ca în Banat, atelier culinar cu Laura Laurențiu

Ștrudelul, plăcinta-ncinsă sau întorsura – câteva dintre denumirile prin care, la noi în Banat, este cunoscut unul și același produs de patiserie, cu foi fine ca foița de țigară, umplute cu diverse umpluturi, sărate sau dulci. Meșteșug stăpânit la perfecție de bunicile noastre, facerea acestor foi subțiri a devenit în zilele noastre o piatră de încercare. Laura Laurențiu îți va demonstra că procedeul nu este atât de dificil pe cât pare.

Laura Laurențiu este bucătar și blogger, o puteți urmări pe blogul Rețete cu Laura Laurențiu. În anul 2018, Laura a lansat și cartea de bucate Duminica la prânz, editura Curtea Veche.

 

Lemnuci – o poveste fantastică pentru copiii de peste 10 ani, de A.G. Saga

Pe dealurile Clopotivei, la poalele Munților Retezat, timpul pare să aibă răbdare. Acest ținut este un spațiu literar în sine, astfel că era doar o chestiune de timp până când avea să aleagă vocile care să îi spună povestea. Lemnuci este un roman fantastic imaginat în cuvinte de către scriitoarea A.G.Saga și un univers vizual magic construit manual de către ilustratorul A.C.Gardean. Personajele nu îți vor semăna cu nimic. De ce? Pentru că fiecare este unic, inspirat de conturul natural al nodurilor de pe scândurile din casa de lemn în care locuiesc și creează cei doi, Ținutul Cloposului, așa cum este regăsit în carte. Iar numele personajelor sunt inspirate de zei, ruine, vârfuri, văi și lacuri. Lemnuci este un roman pentru iubitorii de fantasy, copii mici și mari.

 

Degustare de ciocolată din Comerțul Echitabil. Trade Fair, Live Fair!, Asociația CRIES

 

17.30-19.00:

Obezitatea în rândul copiilor și al tinerilor: cauze și efecte, atelier cu Salvați Copiii, filiala Timiș

 

Muștar ecologic crud-vegan direct de la fermă: cum se face și cum se poate folosi, atelier cu Biofarmland Manufactura

Povestea acestui delicios muștar ecologic crud- vegan a început acum 10 ani și continuă prin îmbunătățirea permanentă a tehnicii și ingredientelor folosite. Vine direct din ferma în care este cultivată planta de muștar și unde a fost creat din încercări repetate de a obține, pentru propria familie, ce nu se găsea pe piață: un muștar gustos și în același timp sănătos, fără aditivi.

Vom povesti despre beneficiile nutriționale ale muștarului, despre cum se pot face muștarul clasic și alte diverse sortimente, inspirând participanții să îl folosească nu doar pentru carne, ci în multe alte feluri, cum ar fi, de exemplu, un sos pentru salate, pe care îl vom prepara și degusta împreună.

Electric Tent (12-18h)

DJ Todos

Alternative Tent (19-22h)

Kings Are Overrated

Allover

Baby Elvis

Jazz Tent (22-23h)

JazzyBit

Sâmbătă și Duminică, 10-18h:

Eco Playground Ecologos – un spațiu interactiv unde vizitatorii pot afla totul despre Amprenta Ecologică

Seneca Eco Playground înseamnă că vei descoperi singur, cu ajutorul materialelor pregătite de noi, prin joc și multă intuiție din partea ta, cum funcționează natura din jurul tău și în relație cu tine. Vei afla care este relația ta cu NATURA – cum o influențezi și modul ei de a reacționa; cât de mare este impactul pe care îl ai asupra ei și cum poți să-ți micșorezi acest impact; diverse soluții și pașii pe care îi poți face pentru a avea un stil de viață sănătos pentru tine și planetă.

Care este urma pe care o lași pe planetă?

Participanții vor avea la dispoziție materiale diverse cu ajutorul cărora își vor calcula amprenta ecologică personală. Ce vor afla? Din ce este aceasta formată și cum o pot micșora prin gesturi mici în fiecare zi.

Care-i treaba cu Carbonul?

Vom testa la scară mică care este efectul creșterii cantității de dioxid de carbon din atmosferă. Ce se întâmplă cu acesta în diferite perioade ale anului, cum sunt afectate viețuitoarele de pe planetă (plantele și animalele) și omul?

Ne vom imagina posibilele scenarii din viitor și vom încerca să identificăm soluțiile care pot fi asumate la nivel individual.

Drumul produsului

De câte obiecte am nevoie în viața de zi cu zi? Câte obiecte are nevoie familia mea? Câte obiecte sunt pe planetă? Dar v-ați gândit vreodată de unde vin toate aceste obiecte, din ce sunt ele produse? De unde vin și foarte important, unde ajung după ce noi le folosim?

Economii prin ecologie

Auzim peste tot de comportamente ECOlogice, dar puțini știu că ele au un „efect secundar” benefic: ne ajută să cheltuim mai puțin pe resursele pe care le economisim. Aflăm care este impactul fiecăruia dintre noi asupra mediului, cum îl putem reduce, de ce merită efortul și cum putem face și economii pe parcurs!